Sok jabłkowy uspokaja ludzi z alzheimerem

15 czerwca 2010, 09:41

Picie soku jabłkowego prowadzi do poprawy nastroju i zachowania, ale już nie umiejętności poznawczych pacjentów ze średnio i bardzo zaawansowaną chorobą Alzheimera.



Łuszczyca zwiększa ryzyko migotania przedsionków i udaru

29 sierpnia 2011, 10:12

Łuszczyca znacznie zwiększa ryzyko migotania przedsionków i udaru niedokrwiennego. Najwyższy jego skok występuje u młodych chorych z ciężkimi postaciami choroby.


Mózg osoby cierpiącej na chorobę Alzheimera

MPL usuwa płytki starcze z mózgu

16 stycznia 2013, 18:06

Kanadyjscy naukowcy z Uniwersytetu Laval, Szpitala Uniwersyteckiego Quebec i GlaxoSmithKline poinformowali o znalezieniu metody na stymulowanie naturalnych mechanizmów obronnych chroniących przed chorobą Alzheimera. Niewykluczone, że ich metoda przyda się też w leczeniu osób już chorych


Czerniak złośliwy skóry

Terapia łączona wydłuża czas przeżycia chorych z przerzutami czerniaka złośliwego

6 listopada 2014, 13:09

Pacjenci z przerzutami czerniaka złośliwego żyją o połowę dłużej, jeśli leczenie ipilimumabem uzupełni się immunostymulatorem (sargramostimem). Mediana przeżycia wynosi, odpowiednio, 17,5 i 12,7 miesiąca.


Mikrobiom wytwarza ze składników wyciągu z granatu związki chroniące przed alzheimerem

10 grudnia 2015, 10:49

Poszukując w wyciągu z granatów związku lub związków, które chronią przed rozwojem choroby Alzheimera (ChA), amerykańscy naukowcy odkryli, że mogą nimi być urolityny, wytwarzane z polifenoli przez bakterie mikrobiomu jelitowego.


Gdy nie ma błonnika, bakterie zaczynają zjadać gospodarza

18 listopada 2016, 11:49

Gdy bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy nie dostają naturalnych włókien, zaczynają żerować na występującym tu śluzie. Przez erozję śluzu i zwiększony dostęp do komórek nabłonka patogeny mogą zaś zainfekować ścianę jelita grubego.


Z myślą o mózgu lepiej unikać długotrwałego spożywania oleju rzepakowego

7 grudnia 2017, 12:40

U będących modelem choroby Alzheimera (ChA) myszy olej rzepakowy w diecie wiązał się z pogorszeniem pamięci i zdolności uczenia, a także ze wzrostem wagi.


Komórki nowotworowe powodują przedwczesne starzenie zdrowych komórek w otoczeniu

31 stycznia 2019, 13:48

Od dość dawna wiadomo, że starzenie sprzyja rozwojowi nowotworu. Teraz naukowcy wykazali po raz pierwszy, że istnieje także odwrotna zależność i że komórki nowotworowe prowadzą do starzenia zdrowych komórek ze swojego mikrośrodowiska. Zjawisko to zaobserwowano w przypadku ostrej białaczki szpikowej.


Z nastaniem rolnictwa ludzi zaczęły atakować nowe patogeny

25 lutego 2020, 04:58

Wraz z pojawieniem się rolnictwa i hodowli, pojawiły się też bakterie wywołujące u ludzi nowe nieznane wcześniej choroby. Do takich wniosków doszedł międzynarodowy zespół naukowy, który badał genomy Salmonella enterica uzyskane ze szkieletów sprzed tysięcy lat


Obliczono maksymalną długość ludzkiego życia. Obecnie nie jesteśmy w stanie jej zwiększyć

1 czerwca 2021, 09:04

To właśnie ta utrata zdolności do regeneracji może wyjaśniać, dlaczego nie obserwujemy, by ciągle były bite kolejne rekordy długości życia, mimo że rośnie średnia długość życia całych społeczeństw. Utrata możliwości regeneracji dotyczy bowiem nawet najzdrowszych i najlepiej starzejących się osób.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy